Efter en avvaktande dag slutade stockholmsbörsen på minus 0,1 procent på 902 punkter. Osäkerheten präglade även omsättningen som uppgick till 13,5 miljarder kronor, vilket var lägre än de senaste dagarnas genomsnitt. Efter de amerikanska börsernas öppning försvann köparna som strömmade till efter ”den inte fullt så negativa” BNP-statistiken från USA. Detta fick indexet att backa under den kritisika 900-nivån och volymerna och oron tilltog ordentligt under några skälvande minuter. Vid 895-nivån på OMXS30 och stödet vid 1015 på S&P 500 vilket fick indexet att stärkas något. Sedan bottennoteringen i april 2007 har börsen avancerat 58 procent.
Högst omsatt var H&M som backade 0,89 procent till 389 kronor. Ericsson som var näst högst omsatt avancerade 0,6 procent, med draghjälp från kollegan Nokia som stängde 2,9 procent högre. Efter stockholmsbörsens stängning avancerade Ericsson ytterligare 32 öre i USA. Volvo gick sämst bland de mest omsatta aktierna och backade 3,9 procent. Bäst bland de högst omsatta gick Trelleborg och Eniro som steg 4,2 respektive 6,4 procent.
Totalt var det 167 aktier på OMXSPI som steg, 214 aktier sjönk och 182 aktier stängde på samma nivå som i onsdags. Plankan låg mellan 40 och 60 i stort sett hela dagen, vilket gjorde det till en svår dag för daytrading. Eniro, Boliden, New Wave och Morphic var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet.
Även om det blev ett falskt utbrott under några minuter under 900-nivån höll motståndet emot. Indexet befinner sig sedan toppnoteringen i fredags kortsiktigt i en svagt fallande trendkanal, där 900 / 895 utgör de primära stödnivåerna. Tills nivåerna bryts och samtidigt tillsamans med tilltagande volymer räknar jag med att kanalgolvet skall hålla och indexet söka sig upp mot 910 / 921 / 925. Bryts 895-nivån och volymerna tilltar ritar jag om kartan. Idag tror jag att kanalgolvet håller emot och att vi kommer att se en svag uppgång.
Råvarubolagen, cykliska bolag och verkstad gick sämst, helt logiskt efter den senaste tidens kraftiga uppgång. Hälsa och medicin gick bäst. När jag tittar på staplarna över branschernas utveckling igår ser man tydligt hur tyngdpunkten drar mot defensiva aktier de dagar börsen är osäker och skvalpig.
Volvo redovisade ytterligare en nedgång av lastbilsleveranser för juli med hela 54 procent, detta fick aktien att backa 3,9 procent till 59,75 kronor, även Scania drogs med och föll med 1,4 procent till 90,50 kronor.
Råvarubolagen hade det tufft pressat av sjunkande råvarupriser åtföljt av den kinesiska regeringens försök att begränsa investeringstillväxten i landet.
Boliden pressades ned 2,55 procent till 72,50 kronor. Lunding Mining klarade sig något bättre med en nedgång på 1,21 procent till 24,50 kronor.
Oljebolagen pressades mest och Alliance Oil backade 3,7 procent, Lundin Petrolium 1,6 procent och PA Resources stängde 2,7 procent lägre än i onsdags.
Nokia som varit hårt pressat den senaste tiden har stärkts de senaste dagarna och aktien har stärkts sedan beskedet om att bolaget släppt sin första Windowsbaserade modell.
Som vi ser på bank- och finanssektorn, den gula stapeln i mitten av diagrammet slutade indexet precis runt nollstrecket efter en blandad utveckling där Nordea gick starkast med en uppgång på 1,35 procent, SHB avancerade 0,8 procent. Sampo har ansökt om att öka sitt ägande i banken. Den pånyttfödda (inte hos mig, den har aldrig somnat) oron för utvecklingen i Baltikum pressades ”kapitalsförstärkta” Swedbank med 1,0 procent till 74 och ”vinnarbanken” SEB med 1,5 procent till 83,50.
Idag är det lugnt på rapportfronten. Electra klockan 08.15, i övrigt bara småbolag. Klockan 11.00 redovisas konjunkturbarometern och indaktorn över företagsklimatet i EMU. På makrosidan inväntar vi med spänning USA-statistik över privata inkomster och privatkonsumtion klockan 14.30 och Michiganindex för augusti klockan 16.00.
Efter en skakig inledning vände de amerikanska börserna uppåt i takt med att oljepriset stärktes under kvällen. Det blev alltså energibolagen som till en början sänkte börsen, för att sedan agera draglok under resten av dagen och såg till att börserna stängde precis ovanför nollstrecket. När börserna stängde hade S&P 500 gått upp 0,3 procent, DJIA noterades 0,4 procent högre än i onsdags, vilket är åttonde dagen i rad som indexet klättrar, vilket inte hänt sedan april 2007. Nasdaq stängde på plus 0,2 procent. Volymerna under gårdagens handel i USA var löjligt låga.
Amerikansk BNP minskade 1,0 procent under Q2, vilket låg i nivå med förväntningarna. Den privata konsumtionen minskade inte riktigt lika mycket som analytikerna förväntat sig, men totalt var utvecklingen i linje med förväntningarna. Intressant att notera är att privata företags lager minskade med 159,2 miljarder dollar under Q2.
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade med 10.000 personer till samtidigt till 570.000 mot förväntade 15.000 personer.
Den amerikanska S&P 500-terminen har avancerat en hel del sedan stockholmsbörsens stängning igår, nivån är i stort sett oförändrad mot USA-börsens stängning och utvecklingen sedan Nikkeis öppning är endast marginell. Den positiva utvecklingen i USA efter stockholmsbörsens stängning och de europeiska terminernas utveckling på morgonen tyder på en öppning med viss dragning uppåt.
Det är en blandad utveckling i Asien, men det är små rörelser överlag. Japanska Nikkei ligger klockan 07.30 på plus 0,12 procent. Hong Kong och Kinabörserna ligger mellan 0,5 och 0,1 procent ned. Flera besked om att kinesiska banker behöver ta in mer pengar kan komma att lägga mer smolk i bägaren, de kinesiska börserna har varit högt värderade och klart överköpta och det kan vara en bidragande faktor till början på en nedrekyl. Det börjar florerar fler och fler rykten om att Kina friserar siffrorna på efterfrågan och omvärlden ställer sig frågande till hur den ökande efterfrågan och produktionen står i relation till importen av råvaror och metaller.
Det sammanlagda indexet för regionen pekar på en svag uppgång på 0,3 procent. De positiva besked om att Dell skönjer en viss förbättring hjälper till att lyfta tekniksektorn, men i Kina är det fortsatt oroligt. Datortillverkaren Acer i Taiwan gick starkt och aktien lyfter 3,4 procent.
De ledande indikatorerna visar att oljepriset åter backat under natten, efter USA-börsernas stängdning. Nu på morgonen kostar ett fat Brent-olja 72,40 dollar vilket motsvarar en nedgång på 0,6 procent. Metallpriserna ligger på oförändrade nivåer. Dollarn tappar mot euron och kroan fortsätter att stärkas mot både dollarn och euron.
Läs även: Håkan Mattson – Därför blir det svårt för Saab (dagensPS) ”han som var så positiv tidigare… AP-fondernas comeback (dagensPS). Norde vägra gå med på jättebonus (bra agerat) (dagensPS). De rödgröna större än alliansen (dagensPS DN). Stenbecks arv delat (DN). Börsen nedåt igen, Volvos VD deppar (DN). Vilseledande markandsföring av Coca-Cola (DN). Handelsstoppet hävs inte (SvD). Börrallyt förvånar (SvD). Miljardsmäll för facket (VA). Klart för Spotify i i-Phone (VA). Makalös vändning för Wall Street (AFV). Datajätte över förväntan (AFV). Teknik vinnare i Asien (AFV). Räntespekulationer pressade dollarn (AFV). Nordenbörser på fall (AFV). Upp till bevis för AstraZeneca (AFV). Oregelbundet i USA (AFV)
*